top of page

6 pravih savjeta kako da najbolje naučite strani jezik


Bez obzira na to da li ste početnik ili već govorite neki strani jezik, sigurno ste svjesni činjenice da učenje stranog jezika nije lak i brz proces. Ozbiljno učenje stranog jezika je kompleksan proces koji zahtjeva ne samo vaše vrijeme, već i vašu potpunu pažnju i posvećenost. Ipak, to nije nešto što bi trebalo da vas odvrati od želje da naučite ili usavršite strani jezik. Kako bi vama olakšali posao, profesori će vas rado uputiti u male tajne učenja stranih jezika uz koje ćete znatno lakše dostići svoj cilj.

1 Počnite sa časovima stranog jezika.

Samostalno učenje je samo jedan od dijelova cjelokupnog procesa učenja stranog jezika. Da bi uštedjeli dosta vremena, skinuli sa sebe teret pitanja za koja će vam biti potrebno mnogo više truda da odgovorite, počnite sa časovima stranog jezika. Osim toga učenje u grupi je zanimljivije jer vam kolege sa časova mogu poslužiti kao motivacija zato što dijelite isti cilj, da naučite strani jezik. Veoma je bitno imati aktivnu ulogu na časovima, jer je to jedini način da zaista napredujete. Profesor je taj koji usmjerava, a vi imate glavnu ulogu na času.

2 Pronađite svoju motivaciju za učenje.

Da li postoji nešto u vašem životu što ste radili sa ogromnim žarom, entuzijazmom i voljom? Nešto od čega vas niko i ništa nije moglo odvojiti? Nešto što je vama bilo toliko interesantno i čemu ste bili toliko posvećeni da ste jedva čekali novi dan kako biste se tome vratili? Prenesite tu motivaciju i energiju na učenje stranog jezika, i tako ćete pokloniti svom profesoru visoko motivisanog učenika, kojeg ništa nemože zaustaviti da dođe do svog cilja, da nauči strani jezik.

3 Uključite ga u svakodnevnicu.

Rad na časovima je jako bitan, ali vremenski period koji provodite van učionice je mnogo duži. Da obnovite sve ono što ste na časovima učili, redovno radite domaće zadatke. Da iskoristite svoje znanje, uključite strani jezik u svakodnevnicu. Npr, ako ste naučili brojeve, možete u sebi izbrojiti tanjire koji su postavljeni na sto, izbrojiti ljude sa kojima ste se susreli tokom puta na posao i slično. Ako pravite sebi kafu, pokusajte to ,,Ja kuvam kafu″ reći na stranom jeziku, pa kad je napravite recite ,,Ja sam napravio kafu″. To je najbolji način da iskoristite sve ono što učite.

4 Pasivna i aktivna izloženost jeziku.

Neka zuji, neka se čuje, u prolazu, i dok se užurbano spremate za susret sa prijateljima. To je kao sa melodičnom pjesmom, uđe vam u uši. Možete čak dati šansu i muzici na tom jeziku. Aktivna izloženost je kad vi odvojite jedan dio vremena da slušate i gledate strani jezik. Kako da gledate? Jednostavno, pronađite video o bilo kojoj temi, u vidu monologa ili dijaloga, slušajte pažljivo izgovorene, posmatrajte položaj usta prilikom izgovora, gestikulaciju, promjene na izrazima lica. Bez obzira što u početku nećete razumijeti niti jednu riječ , razumjećete nešto drugo, a to je melodija jezika u njegovom prirodnom izdanju. Sto budete učili više na časovima, više ćete razumjeti. Ono što je sigurno ovakav pristup će vam dati nevjerovatan motiv da se oslobodite i sami počnete da izgovarate jer melodiju zanate, a strukture koje naučite sada će vam biti bliže i lakše za izgovor.

5 Gledajte filmove, serije, dokumentarne emisije na jeziku koji učite.

Slično kao prethodno, shvatite to kao kontrolisano aktivno slušanje i gledanje. U svakom slučaju, bar u početku, sa prevodom na vaš maternji jezik. Opet posmatrajte, govor i gestikulaciju, slušajte melodiju,pratite jezičku reakciju u odredjenim situacijama, sada vrlo vjerovatno i različitih akcenata i varijacija jezika, a sve sa ciljem da do kraja naučite bar nekoliko korisnih fraza ili riječi koje ćete moći da ponovite.

6 Čitajte na stranom jeziku.

Naravno, ovog puta samo ono što dovoljno razumijete. Kako cete znati šta da izaberete? Pitajte vaseg profesora za savjet i on će vam sigurno preporučiti ono što je pravo za vaš trenutni nivo. Tako ćete pred sobom imati rečenice koje dovoljno razumijete, u kojima ćete moći da vidite pravilan raspored riječi u rečenici, upotrebu vremena i sl. Ukoliko ste u procesu iskoristili i prethodne savjete imaćete motiv da sami glasno čitate, oponašajući melodiju i izraze lica nekog od govornika koje ste pažljivo slušali i gledali.

Učenje stranog jezika je jako kompleksan proces, zahtjeva koncentraciju svih mogucih izvora, a naročito zahtjeva posvećenog i motivisanog učenika kao i posvećenog profesora. Zato će vam posvećeni profesor dati ove savjete, a posvećeni učenik će ih iskoristiti u svoju korist. Učenje stranog jezika mora biti dovoljno zanimljivo i nikako ne smije postati teret, samo tako ćete održati motivaciju da ga dovoljno dobro naučite.


PREPORUČENI TEKST
POGLEDAJTE

Pošaljite nam Vaše podatke i ugrabi popust!

Hvala! Bićemo slobodni da Vas kontaktiramo! :)

Untitled design.jpg
bottom of page