top of page

Da li znate koji jezik koristi internet?


Od blizu 7.000 jezika koji su trenutno u upotrebi, kineski, španski i engleski su jezici kojima se najviše govori na svijetu. Iako je u top 3 svjetska jezika, engleski jezik ne koristi čak 75% svjetske populacije. Kako je onda moguće da je 55% ukupnog sadržaja stranica na internetu na engleskom jeziku?

Engleski jezik je već decenijama unazad jezik međunarodne komunikacije. Kineskim jezikom se služi mnogo više ljudi, ali veoma mali broj njih ga koristi van svojih granica. Od toga je samo 2% internet stranica na kineskom jeziku. Primat drži engleski sa više od polovine internet sadržaja, naredni je ruski sa 6.6% sadržaja, japanski sa 5.6%, i tako dalje. Razlog za ovakvo stanje nije nedostatak jezika, već ogromna upotreba engleskog u međunarodnoj komunikaciji. Osim što je jezik interneta, on je jezik međunarodnog poslovanja i nauke, zvanični jezik EU i NATO-a, što je jednim dijelom doprinjelo njegovom trenutnom statusu. Još jedan od razloga je to što je ideja za internet nastala na engleskom govornom tlu, te je u jednom periodu internet bio dostupan samo ljudima sa tog područja, pa je ogroman broj prvobitnog sadržaja bio na engleskom jeziku.

Svaki značajniji novitet u 20 vijeku, počev od razvoja snimanog govora preko filma,vazdušnog prevoza, razvoja reklamne industrije, interneta i ostalih, su začeti i razvijani na engleskom govornom području. Preko 85% blokbaster filmova je snimljeno na engleskom jeziku. Tokom 20-og vijeka engleski je zauzeo vodeću poziciju, ali danas postoji nešto što ozbiljno prijeti da naruši njegov primat, a to je, vjerovali ili ne, internet.

Procenat stranica na engleskom jeziku je u stalnom padu još od 1996 kada je, po istraživanjima, 80% sadržaja bilo na engleskom. Internet je u poslednjih 20 godina doživio ogromnu ekspanziju, pa je sada dostupan mnogo većem broju ljudi, koji konstantno ubacuju nove sadržaje na svojim jezicima i bilježe stalan rast prisutnosti na mreži. Upravo je to razlog za procentualno veliki pad sadržaja na engleskom jeziku u poslednjih 20 godina. Lingvisti predviđaju da će se u narednim decenijama trend pada nastaviti, što zbog veće dostupnosti interneta, što zbog izvjesnog napretka tehnologije online prevođenja.

Uprkos procentualnom padu internet stranica, sve je veća potreba za poznavanjem engleskog jezika. Broj njegovih govornika je u stalnom porastu, te je trenutno 1.5 milijardi ljudi u procesu učenja engleskog jezika. Upravo su oni ti koji imaju pristup većem izboru sadržaja. Kada neko poželi da se njegove riječi čuju dalje, od novinara koji izvještavaju iz ratom pogođenih država do raznih tipova blogova, engleski jezik će najvjerovatnije i dalje biti prvi izbor.


PREPORUČENI TEKST
POGLEDAJTE

Pošaljite nam Vaše podatke i ugrabi popust!

Hvala! Bićemo slobodni da Vas kontaktiramo! :)

Untitled design.jpg
bottom of page